Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [golf mk3] Średnica wydechu w dłubanym ABF
PostWysłany: Nie 20 Lut, 2011 
VW User
VW User

Gadu-Gadu: 0
Auto: mkIII
Witam wszystkich. Modzę swojego mkIII ABF i mam dylemat z wydechem. Silnik będzie miał głowicę po portingu na gadżetach schricka 276 stopni + zawory,sprężynki, talerzyki, odelżone koło zamachowe, stożek, w planach na przyszłość może jeszcze ITB. Zakupiłem więc kolektor 4-2-1 Supersprinta, dokładnie taki jak ten http://www.supersprint.com/eng/SPP200000886001..asp, który zastępuje kata. Na wyjściu jest 60mm po zewnętrznej i teraz nie wiem czy ciągnąć go dalej tą średnicą, czy zwężyć do seryjnych 55mm, bo czytałem na forum golfa, że to jest najbardziej optymalna średnica. Mam już patelnię i końcowy Remusa właśnie 55mm, ale kusi mnie na takie coś http://cgi.ebay.de/Edelstahl-Auspuffanl ... 2c529d61a5, bo właśnie jest w średnicy 60mm. Nie chodzi mi o to by było cicho/głośno, bo moim priorytetem jest wykrzesanie jak najwięcej z N/A, choć nie powiem, lubię odgłos powersprint/supersprint. Proszę o poradę

Proszę zapoznać się z regulaminem i stosować przedrostki.
Kuman

Temat postu: Re: [golf mk3] Średnica wydechu w dłubanym ABF
PostWysłany: Pon 21 Lut, 2011 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 1236083
Auto: MK4 R32@3.6 FSI
Allroad @ 1.9 TDI PD+
Ja bym ciągnął 60mm całość, tak chyba byłoby najlepiej skoro wyjście z kolektora masz 60mm po zew. Zobacz jeszcze jakiej średnicy tłumiki są w katalogu Supersprinta dedykowane pod cały układ z tym kolektorem. Być może też 55mm. Ogólnie dobry wydech to ciężka sprawa w n/a, nieraz da dużo a nieraz nawet pogorszy.

VW User
VW User

Właśnie o to chodzi. W turbo nie ma z tym problemu, bo wkłada się "rure" i po kłopocie. Tam chłopaki pisali o ABF, ale brali pod uwagę tylko serię więc nie mam punktu zaczepienia jak to jest w dłubanym. Też mi się wydaje, że najlepiej byłoby ciągnąć 60-tką, skoro na wyjściu tyle jest, choć z drugiej strony znowu koszty i nie wiadomo czy aż tak potrzebne. Szkoda trochę tego wydechu Remusa, bo jest w naprawdę dobrym stanie, ale chciałbym wykrzesać jak najwięcej PS i Nm. Do tego końcowy mnie trochę wizualnie dobija, bo są dwie armaty po 102mm i jakoś takoś to wygląda.

Uhonorowany Medalem
Uhonorowany Medalem
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 1197028
Auto: Golf VI R36T
nie jestem specem od NA ale zawsze slyszalem ze dla ABF najlepszy wydech to taki jak juz ma i lepiej go nie ruszaćoczywiscie mozna go zrobic na nowo z kwasiaka na porzadnych tłumikach

K-SYSTEM Car Detailing - Korekty lakieru, powłoki ceramiczne oraz kwarcowe, renowacja tapicerek skórzanych, wyciąganie wgnieceń PDR, pranie i czyszczenie tapicerek materiałowych. Pracuje na najlepszych kosmetykach dostępnych na rynku: powłoki ochronne i hydrofobowe Gtechniq, kosmetyki Swissvax, Zymol, Gliptone itd. ZAPRASZAM! Sprawdź mnie : https://www.facebook.com/Ksystem1

Image
 Profil    1197028

VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Też gdzieś czytałem opinie, że układ wydechowy w tym silniku to jedna z bardziej udanych rzeczy.
Więc może rób na wzór oryginału.

Uhonorowany Medalem
Uhonorowany Medalem
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 1197028
Auto: Golf VI R36T
otoz to... zrobic go nowy od nowa na wzór ori i nie ma co wiecej kombinować

K-SYSTEM Car Detailing - Korekty lakieru, powłoki ceramiczne oraz kwarcowe, renowacja tapicerek skórzanych, wyciąganie wgnieceń PDR, pranie i czyszczenie tapicerek materiałowych. Pracuje na najlepszych kosmetykach dostępnych na rynku: powłoki ochronne i hydrofobowe Gtechniq, kosmetyki Swissvax, Zymol, Gliptone itd. ZAPRASZAM! Sprawdź mnie : https://www.facebook.com/Ksystem1

Image
 Profil    1197028

PostWysłany: Wto 22 Lut, 2011 
VW User
VW User

Czyli robić na wzór oryginału, ale rozumeim że na przelotach, tak? To teraz nie za bardzo rozumiem w jakim celu Supersprint wypuszcza kolektor z wyjściem 60mm, a wydech A-grupowy ma nawet 63,5mm, skoro najlepiej jest na oryginalnej średnicy... Może 55mm jest najlepsze do seryjnego silnika, a dłubany to co innego. Ma ktoś może podłubanego ABF i kombinował coś z wydechem?

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 7 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości