Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [polo] 1.6 8v AEA - spadek obrotów, dziura paliwowa
PostWysłany: Wto 01 Lut, 2011 
vw PITUŚ
vw  PITUŚ

Gadu-Gadu: 0
Auto: VW Polo III 1.6 8v
Witam! To mój pierwszy post na VwZone i sądzę, że już na wstępie przyda mi się pomoc ludzi, którzy bardziej obczajają silnik 1.6 i jego bugi, bo mnie już krew zalewa...

Co się dzieje-mianowicie:

W aucie po przejechaniu 10-15 km zaczynają spadać obroty na biegu jałowym (do ok. 650 RPM). W tym samym czasie pojawia się również dziura paliwowa pomiędzy 2000, a 3000 obrotów i auto po dodaniu gazu nie przyspiesza. W momencie, kiedy wskazówka dojdzie do 3000 auto dostaje kopa, jakbym strzelił z NOS'a, którego oczywiście nie mam xD Obroty na luzie czasem powracały do swoich właściwych zakresów (900-1000 RPM), ale przeważnie problem pozostaje... Dziura raczej nie ulega jakiejkolwiek samonaprawie. Gdy auto dopiero co zostaje odpalone (na zimnym silniku)-pracuje stabilnie, a problemy wspomniane wyżej nie występują.

Chociaż z drugiej strony od jakiegoś czasu po odpaleniu motoru przez pierwsze 20-30 sekund jest lekkie falowanie obrotów, ale nie widać tego na obrotomierzu, tylko słychać, że silnik pracuje sekundę głośniej, sekundę ciszej, aż się ustabilizuje.

Nie wiem czy ma to znaczenie, ale kilka razy brakło mi paliwa (oczywiście w tym momencie luz, zero gazu i siłą rozpędu jestem na poboczu)...

Teraz co zostało zrobione:
Auto było na teście komputerowym, gdzie wykazano wadę czujnika temperatury...
Ponadto wymieniłem:
-obudowę termostatu
-silniczek krokowy
-świece
-filtr powietrza
-filtr oleju
-olej
-i przy okazji płyn chłodniczy (bo w międzyczasie wdał mi się wyciek z układu)

Czego jeszcze nie sprawdziłem, a słyszałem, że może być to jedną z przyczyn:
-sonda lambda
-filtr paliwa
-mógł się również zepsuć chip na kompie, który dawał dodatkowo 15 koni mocy... tylko czy taki problem nie byłbym nawet na zimnym silniku... ??

Jeśli ktoś jest w stanie pomóc byłbym wdzięczny, choć Polo wczoraj miało lekkiego dzwona i będzie problem z jakimkolwiek wprowadzeniem modyfikacji, ale jeśli tylko dam radę to pokombinujemy ;] Aha... z problemem borykam się już ponad rok (może nawet półtorej) i wydałem na ten cel już chyba 1500 zł... i jak widać zero efektu...

tylko przed napisaniem pierwszego postu wypadałoby zapoznać sie z regulaminem ktory akceptowales podczas rejestracji !!
UŻYWAMY PRZEDROSTKÓW !!
turpik

Temat postu: Re: [polo] 1.6 8v AEA - spadek obrotów, dziura paliwowa
PostWysłany: Śro 02 Lut, 2011 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 8234490
Auto: mk2 tdi++, quattro
moim zdaniem slaba diagnoza na tym tescie komputerowym odrazu mozna bylo sprawdzic sonde. ja bym sprawdzil pompe paliwa bo moze ona szwankuje ewentualnie przekaznik od pompy

Profil    8234490

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 2 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 11 gości