Jestem muzykiem. Nie takim z wielkich scen, nie z telewizji. Gram w małych klubach, na weselach, czasem w plenerze, jak pogoda pozwoli. Mam swój zespół – trzech facetów, którzy znają się od dwudziestu lat. Graliśmy razem w garażu, potem w piwnicach, potem w lokalach, które już nie istnieją. Muzyka to moje życie. Kiedyś myślałem, że to będzie moja droga do sukcesu. Ale życie zweryfikowało te plany. Surowa weryfikacja, bez owijania w bawełnę.
Tamten weekend miał być inny. Dostałem propozycję zagrania na dużym festiwalu w mieście wojewódzkim. Mieliśmy grać w sobotę wieczorem, na głównej scenie, przed kilkuset osobami. To była szansa, na którą czekałem lata. Przygotowywaliśmy się tygodniami, ćwiczyliśmy po nocach, zmienialiśmy aranżacje, nagrywaliśmy próbki. Wszystko było dopięte na ostatni guzik. Aż do piątku, kiedy zadzwonił organizator i powiedział, że zmienił zdanie. "Ktoś inny będzie grał" – usłyszałem. "Pański zespół jest za mało rozpoznawalny."
Siedziałem w salonie, patrząc na gitarę, która stała w kącie. Przez chwilę myślałem, żeby ją rzucić o ścianę. Ale nie zrobiłem tego. To była moja pierwsza gitara, pamiątka po dziadku. Zamiast tego usiadłem na podłodze, oparłem się o kanapę i zamknąłem oczy. Czułem w sobie pustkę. Nie smutek, nie złość. Po prostu wielką, rozciągniętą pustkę, która wsysała wszystko dookoła.
Żona wróciła z pracy, zobaczyła mnie, nie pytała. Usiadła obok, położyła rękę na moim ramieniu i tak siedzieliśmy w ciszy. Po chwili poszła do kuchni, zrobiła herbatę i postawiła przede mną. "Będzie dobrze" – powiedziała. Ale ja w to nie wierzyłem.
Wieczorem, kiedy poszła spać, zostałem sam z myślami. Włączyłem telewizor, ale nic nie oglądałem. Wyłączyłem dźwięk, patrzyłem na migające obrazy i myślałem o tym, co dalej. Wziąłem telefon do ręki, żeby sprawdzić, czy ktoś napisał. Nikt nie napisał. Zacząłem przewijać, otwierać, zamykać. I tak, przypadkiem, natrafiłem na coś, co przykuło moją uwagę. Baner, który nie krzyczał, nie obiecywał złotych gór. Mówił po prostu: "Zrób coś dla siebie. Tylko dzisiaj."
Kliknąłem. Rejestracja była szybka, bez zbędnych pytań. Trafiłem na stronę, która wyglądała przyjemnie – czarno-złoty design, spokojny, elegancki. Potem, po krótkim procesie, który zajął mi dosłownie chwilę, trafiłem do środka. To było
vavada com pl – miejsce, które od razu wydało mi się inne niż wszystko, co dotąd widziałem. Nie było natrętnych dźwięków, nie było migających świateł. Czysta, przyjemna dla oka przestrzeń.
Wrzuciłem na konto trzydzieści złotych. Tyle, ile wydałbym na płytę, której pewnie i tak bym nie kupił. Nie myślałem o wygranej, o strategii. Po prostu chciałem się odciąć. Znalazłem automat z motywem rockandrollowym – gitary, perkusje, nuty. To było jak powrót do korzeni. Kręciłem powoli, stawiając po złotówce. Za pierwszym razem nic. Za drugim wygrałem dwa złote. Za trzecim znowu nic. To było takie rytmiczne, takie kojące, że zapomniałem o festiwalu, o organizatorze, o tym, że ktoś inny zagra na mojej scenie.
I wtedy padła kombinacja trzech gitar. Bonus. Dostałem dwanaście darmowych spinów z podwójnym mnożnikiem. Patrzyłem, jak saldo rośnie: 10, 20, 35, 60. To nie były wielkie pieniądze, ale w tamtej chwili miały ogromne znaczenie. Czułem, że to coś, co wyrwało mnie z tej pustki. Przynajmniej na chwilę.
Zrobiłem sobie przerwę. Wstałem, nalałem drugą herbatę, popatrzyłem przez okno. Na dworze było ciemno, ale w oddali świeciły się okna w blokach. Pomyślałem o tych ludziach, którzy o tej porze pewnie też mają swoje problemy. I że każdy z nas szuka ucieczki. Dla jednych to film, dla innych książka, a dla mnie akurat to.
Wróciłem do gry. Tym razem postanowiłem spróbować czegoś innego. Znalazłem ruletkę na żywo. Z prawdziwym krupierem, z prawdziwym stołem. Zawsze uważałem, że to zbyt poważne, ale w tamtej chwili nie myślałem o powadze. Myślałem o tym, żeby zrobić coś, co nie ma znaczenia. Postawiłem 20 złotych na czerwone. Koło się zakręciło. Czerwone. Wygrałem 40. Znowu postawiłem 20 na czerwone. Znowu czerwone. Trzeci raz postawiłem 20 na czerwone. I znowu. Trzy razy z rzędu, za każdym razem wygrywając. W jednej chwili moje saldo skoczyło do prawie 300 złotych. Czułem, że to był czysty przypadek, ale nie mogłem powstrzymać uśmiechu.
Spojrzałem na gitarę w kącie. I wtedy przyszła mi do głowy myśl, która zmieniła wszystko. Może nie potrzebowałem festiwalu, żeby być muzykiem. Może potrzebowałem tylko zagrać dla siebie. Wstałem, wziąłem gitarę, usiadłem z powrotem. Zagrałem kilka akordów, potem melodię, która przyszła mi do głowy. I grałem tak przez godzinę, nie myśląc o niczym. Po prostu grałem.
Następnego dnia zadzwoniłem do chłopaków z zespołu. Powiedziałem, że rezygnuję z grania na festiwalach. Że chcę wrócić do korzeni, do grania w małych klubach, dla ludzi, którzy przychodzą dla muzyki, nie dla rozgłosu. Byli zaskoczeni, ale zgodzili się. I tak, od tamtego dnia, gramy tylko tam, gdzie czujemy się dobrze. Bez presji, bez oczekiwań, bez rozczarowań.
Od tamtego wieczoru nie zaglądam na vavada com pl codziennie. Ale czasem, gdy czuję, że dzień był ciężki, otwieram stronę, robię kilka spinów. Nie dla pieniędzy, tylko dla tego uczucia, że mogę na chwilę przestać myśleć. Że mogę się odciąć, wyciszyć. I za każdym razem przypomina mi to, czego nauczyłem się tamtej nocy: że najważniejsze to słuchać siebie. Nie oczekiwań innych, nie planów, które mogą nie wypalić. Tylko tego, co gra w środku.
I wiesz co? Dzisiaj gram lepiej niż kiedykolwiek. Bo nie muszę udowadniać niczego. Po prostu gram. I to jest dla mnie największa wygrana, jaką mogłem sobie wymarzyć. A to, że akurat wtedy wygrałem kilka złotych w ruletce, to tylko miły dodatek. Bo prawdziwy skarb znalazłem w sobie. I to jest coś, czego żadna gra nie może mi zabrać.