Mama ma pralkę starszą ode mnie. Serio. Ja mam trzydzieści jeden lat, a ta pralka – Błękitna, bo tak ją nazwaliśmy – pamięta czasy, gdy płyty CD były nowością, a internet dzwonił. Działa, ale działa jak stary koń. Wirowanie trwa wieki, czasem nie chce odwirować w ogóle, a przy najgłośniejszych cyklach słychać ją na cały blok. Mama mówi: „Po co zmieniać, jak działa?” Ale ja widzę, jak się męczy. Jak ręcznie wyciska rzeczy, bo pralka zostawia je mokre. Jak boi się włączyć wirówkę na noc, żeby sąsiad z dołu nie przyszedł z pretensjami.
Od roku odkładam na nową. Skarbonka w kształcie świnki stoi na szafce w przedpokoju. Wrzucam tam dwudziestki, czasem pięćdziesiątki, jak się uda. Do tej pory uzbierałem jakieś czterysta złotych. Nowa pralka, taka porządna, z funkcją parową i cichym wirowaniem, kosztuje przynajmniej dwa tysiące. Daleko mi jeszcze.
I wtedy zdarzył się ten wtorek. Deszcz lał od rana. W pracy – biuro projektowe, siedzę w kącie i poprawiam cudze rysunki – atmosfera była gęsta. Szef w złym humorze, klienci dzwonią co chwilę, a kawa z ekspresu smakuje jak woda po kiszeniu ogórków. Wróciłem do domu zmęczony, zły i mokry. Rzuciłem kurtkę na kaloryfer, zrobiłem herbatę i usiadłem z laptopem na kolanach. Nie miałem siły ani na serial, ani na czytanie. Bezmyślnie scrollowałem. Facebook, Instagram, grupy z memami. Nuda.
I wtedy, w jednej z reklam, zobaczyłem coś, co zatrzymało mój palec. Nie chodziło o wielkie wygrane. Nie o limuzyny i jachty. Chodziło o coś innego. Tekst brzmiał mniej więcej tak: „Nie wpłacaj nic. Odbierz i graj”. Kliknąłem z czystej ciekawości. Strona, na którą trafiłem, wyglądała przyzwoicie. Żadnych wyskakujących okienek, żadnych podejrzanych napisów. Prosty układ, polskie znaki, wszystko czytelne. Zaczynałem rozumieć, o co chodzi. Coś jakby darmowa próbka. Jak w sklepie, gdy dają ci spróbować sera, żebyś potem kupił cały.
Zastanawiałem się chwilę. Z jednej strony – nie ufam takim rzeczom. Z drugiej – nic nie ryzykuję. W końcu pomyślałem: „Co mi tam. Jeśli to ściema, stracę dziesięć minut. Jeśli nie…” Zarejestrowałem się. Szybko, bez filozofii. Email, hasło, potwierdzenie. I wtedy, po zalogowaniu, zobaczyłem je. Paczka spinów czekała na koncie. Nie wpłaciłem ani grosza. A one tam były.
bonus darmowe spiny vavada – tak to się nazywało. Uśmiechnąłem się sam do siebie. To było jak prezent. Niespodziewany, nieproszony, ale bardzo mile widziany.
Nie wiedziałem, od czego zacząć. Gry, które widziałem na stronie, były kolorowe, różnorodne. Niektóre wyglądały skomplikowanie. Wybrałem prosty automat, taki z owocami. Stawki były ustalone – nie mogłem ich zmienić. Po prostu kliknąłem „spin” i patrzyłem. Pierwsze spiny – nic wielkiego. Małe wygrane, które tylko drażniły. Ale to było bez znaczenia. Bawiłem się dobrze. Deszcz za oknem przestał mi przeszkadzać. Szef przestał istnieć. Byłem tylko ja, ekran i ten rytm – klik, czekanie, klik.
Minęło chyba z dwadzieścia spinów. Zacząłem myśleć, że to jednak ściema. Że te darmowe spiny to tylko chwyt, żeby mnie wciągnąć. I wtedy, przy następnym – nie wiem, którym z kolei – coś się zmieniło. Ekran zamarł. Nie na sekundę. Na dłużej. Serce mi podskoczyło. Bałem się, że padło połączenie. Ale po chwili zaczęło się dziać coś niesamowitego. Symbole zaczęły się układać w idealne linie. Dźwięki – które wcześniej wyłączyłem, bo przeszkadzały – jakoś same się włączyły. Liczby na koncie rosły. Najpierw powoli, potem coraz szybciej.
Siedziałem i patrzyłem z rozdziawioną buzią. Kwota zatrzymała się na prawie dwóch tysiącach złotych. Przetarłem oczy. Odświeżyłem stronę. Wciąż to samo. Zalogowałem się ponownie, żeby sprawdzić, czy to nie pomyłka. Wszystko grało. Te darmowe spiny, które dostałem za nic, przyniosły mi więcej, niż odłożyłem przez rok. Prawie więcej niż cała wymarzona pralka.
Nie grałem dalej. Bałem się, że stracę to, co mam. Kliknąłem wypłatę. System napisał, że środki zostaną przelane w ciągu doby. Zamknąłem laptopa, wypiłem herbatę do końca i długo patrzyłem w okno. Deszcz wreszcie ustał.
Następnego dnia, w środę po południu, pieniądze były na koncie. Nie wierzyłem własnym oczom. Sprawdziłem trzy razy. Były. Wsiadłem w autobus i pojechałem do sklepu z AGD. Wybrałem pralkę. Nie najdroższą, ale taką, która ma wszystko, czego mama potrzebuje. Cicha, energooszczędna, z funkcją szybkiego prania. Zapłaciłem z góry. Dostawa była umówiona na piątek.
W piątek rano zadzwoniłem do mamy. „Będę po południu, mam niespodziankę”. Nic nie podejrzewała. Po południu przyjechała dostawa. Faceci wnieśli nową pralkę, podłączyli, starą zabrali na złom. Mama stała w kuchni i patrzyła na to wszystko jak dziecko na choinkę. „Skąd? Jak?” – pytała. Powiedziałem, że dostałem premię w pracy. Nie musiała wiedzieć więcej.
Nowa pralka działa idealnie. Cicho, szybko, bez awantur. Mama chwali się sąsiadkom. Ja za każdym razem, gdy ją odwiedzam i słyszę ten spokojny szum wirowania, uśmiecham się pod nosem. I myślę o tym deszczowym wtorku. O tej chwili, gdy bezmyślnie kliknąłem reklamę. O darmowych spinach, które dostałem za nic. O tym, jak jeden przypadek zmienił codzienność mojej mamy.
Czy wróciłem do gry? Tak, kilka razy. Ale zawsze z głową. Szukam promocji, które nie wymagają wpłaty. bonus darmowe spiny vavada zdarza się od czasu do czasu, zwłaszcza dla tych, którzy zaglądają tam rzadko. I zawsze wtedy myślę o tej pralce. O uśmiechu mamy. O tym, że czasem wystarczy jeden dobry spin, żeby zrobić komuś dzień. Nie tydzień. Nie miesiąc. Ale dzień. A w moim życiu, w którym tyle rzeczy jest szarych i przewidywalnych, taki dzień to dużo.
Wiem, że hazard to nie jest rozwiązanie. Wiem, że łatwo stracić głowę. Ale ja miałem szczęście. I miałem cel. To chyba najważniejsze. Nie grać dla samej gry. Grać, bo masz po co. Bo za ekranem ktoś czeka. I bo czasem, totalnie niezasłużenie, los daje ci prezent. A ty możesz go komuś podarować dalej.