Nem vagyok valami szerencsejátékos típus. Egész életemben kerültem az ilyesmit, mert a nagybátyám minden pénzét elverte a kártyákon, és anyám örökké azt hajtogatta, hogy aki kaszinóba jár, az előbb-utóbb üres zsebbel megy haza. Én meg elhittem neki. Egészen addig a szombat estig, amikor a barátnőm elment a nővéréhez a gyerekekkel, a lakás pedig hirtelen olyan csendes lett, mintha valaki kihúzta volna belőle a konnektorból a dugót. Ott ültem a kanapén, a távirányítóval a kezemben, és negyed órán keresztül csak pörgettem a csatornákat. Semmi. Se film, se meccs, se semmi, ami elterelte volna a figyelmemet arról, hogy egyedül vagyok, és hogy másnap is egyedül leszek, mert a család csak vasárnap késő délután jön haza.
A telefonon akkor kezdtem el böngészni, amikor már a harmadik csésze kávét is megittam, és tudtam, hogy ha nem csinálok valamit, akkor hajnalig fogok a plafont bámulni. Valamelyik hírfolyamban feldobott egy cikket valami online játékos oldalról, és ahogy olvastam, eszembe jutott, hogy a kollégám, Gábor, hetek óta arról mesél a kávéautomata mellett, hogy milyen jól elszórakozik esténként a telefonján. Ő nem nyereményről beszélt, hanem arról, hogy milyen jó érzés kikapcsolni a fejét. Na, gondoltam, egy próbát megér. Letöltöttem a
vavada app alkalmazást, mert Gábor azt mondta, azon a legkényelmesebb az egész, nem kell a laptop előtt görnyedni, elég a telefon a kanapén. Az első pár percben csak nézelődtem, mint aki betévedt egy idegen városba, és nem tudja, melyik utcába forduljon.
Nem akartam sokat költeni. Ez volt az első szabály, amit magamnak felállítottam, mert bármennyire is izgatott voltam, a nagybátyám sorsa ott lebegett a fejemben. Feltettem egy kisebb összeget, olyat, amit egy pizzára vagy egy mozijegyre költöttem volna el, és elkezdtem játszani az egyik egyszerű nyerőgépes játékkal, mert az tűnt a legkevésbé ijesztőnek. Az első pár pörgetés semmi izgalmat nem hozott, csak azt a fura érzést, hogy tulajdonképpen értelmetlen dolog pénzt tenni egy gombnyomásra. Aztán a hatodik vagy hetedik körben hirtelen megjelent három azonos szimbólum, és a képernyő elkezdett villogni. Nem nagy összeg volt, de annyi, hogy visszahozta a belém fektetett pénzt, plusz egy kicsit rá. Én meg ott ültem a kanapén, és hülyén vigyorogtam, mint egy gyerek, aki megtalálta a karácsonyi ajándékot a szekrény tetején.
A második este már másképp ültem le. Nem azért, mert nagy nyereményre vágytam, hanem mert az első este után éreztem valamit, amit rég nem: azt a fajta feszültséget, ami elfeledteti az emberrel, hogy másnap hétfő van, és hogy a főnök megint a határidőkről fog beszélni. Ez alkalommal egy másik játékkal próbálkoztam, ahol kicsit több döntést kellett hozni, nem csak nyomni a gombot. Meglepett, mennyire élveztem, hogy figyelni kell, számolgatni, kockázatot mérlegelni. Nem lettem gazdag, sőt, azon az estén veszítettem egy keveset, de valahogy nem bántam. Olyan volt, mint amikor az ember elmegy egy koncertre, és másnap nem marad más a zsebében, csak egy szép emlék meg egy kicsit csengő füle. A vavada app közben ott lapult a telefonomon, és én kezdtem megszokni, hogy a vacsora utáni félórában előveszem, mint más a keresztrejtvényt.
A fordulat a harmadik héten jött el. Csütörtök este volt, a barátnőm már aludt, én meg a konyhában ültem a maradék hideg pizzával, és egy olyan játékot nyitottam meg, amit addig csak egyszer próbáltam. Nem tudom megmagyarázni, mi történt. Egyszerűen minden összeállt. Az első pár körben kisebb nyeremények jöttek, aztán egyszer csak egy olyan kombináció, amitől a székből is majdnem felestem. A telefonon a számok úgy ugráltak, mint a verebek a kerítésen, és én csak néztem, hogy ez most tényleg velem történik-e. Nem volt milliós összeg, messze nem, de annyi volt, hogy egy hétre elfelejthettem a hónap végi szorongást. A legjobb rész az egészben az volt, hogy nem éreztem magam bűnösnek. Nem loptam, nem csaltam, csak játszottam, és most a játék visszaadott valamit abból, amit beletettem.
Persze nem akarom szépíteni a dolgot, mert tudom, hogy sokan elcsúsznak ezen a lejtőn, és én sem vagyok vasember. Azon az estén, miután a nyeremény megjelent a számlámon, letettem a telefont, és elmentem zuhanyozni, hogy kicsit lehűljek. A víz alatt aztán átgondoltam, mi is történt valójában. Nem az volt a fontos, hogy mennyit nyertem, hanem az, hogy végre volt valami, ami elterelte a gondolataimat a munkáról, a számlákról, a hétköznapok szürkeségéről. A vavada app ebben volt a segítségemre, de nem azért, mert varázslatot ígért, hanem mert adott egy kis kaput, amin ki lehetett lépni a megszokás börtönéből. Ahogy törölköztem, arra gondoltam, hogy a nagybátyám annak idején azért veszített el mindent, mert nem tudott megállni. Én viszont tudtam, hol a határ. És ez talán többet ért, mint maga a nyeremény.
Másnap reggel elmeséltem Gábornak, mi történt. Ő csak nevetett, és azt mondta, hogy pont így kezdődik minden jó história, aztán megkérdezte, hogy mennyit tettem be összesen. Amikor megmondtam, hogy a havi kávépénzemet, elismerően bólintott, és azt mondta, hogy ez a helyes hozzáállás. Azóta is játszom néha, de mindig ugyanazzal a fegyelemmel: csak annyit, amennyit nem bánok, ha elveszik. A nyeremény nagy részét félretettem, és a barátnőmmel elmentünk egy hosszú hétvégére a Balatonra, amit egyébként nem engedhettünk volna meg magunknak. Ott, a parton ülve, a naplementében, egyszer csak rám nézett, és megkérdezte, honnan van erre pénz. Elmeséltem neki az egészet, és ő nem haragudott, csak annyit mondott, hogy örül, hogy nem lettem olyan, mint a nagybátyám. Ez volt a legnagyobb nyeremény, amit azon a nyáron hazavihettem.
Ma már ritkábban nyitom meg a játékot, de amikor mégis, mindig eszembe jut az a csütörtök esti pillanat, amikor a hideg pizza mellett ültem, és a képernyő elkezdett ragyogni. Nem az összeg miatt emlékszem rá, hanem az érzés miatt: hogy néha az élet ad egy kis meglepetést, ha az ember nyitott rá, de nem vár el tőle mindent. Az online játék számomra nem a pénzről szólt, hanem arról a félóráról, amikor nem voltam sem férj, sem alkalmazott, sem hitelfelvevő, csak egy ember, aki kicsit játszik, és közben elfelejti, hogy holnap megint korán kell kelni. Ha valaki azt kérdezné, megbántam-e, azt mondanám, nem. De azt is hozzátettem volna, hogy csak azért nem, mert tudtam, mikor kell abbahagyni. A játék nem csoda, csak egy eszköz. A csoda az, hogy az ember megtalálja a mértéket, és utána már nem az elveszett pénzre gondol, hanem arra a hétvégére a tóparton, ahol végre minden a helyére került.