Wszystko zaczęło się w dość zwykłą, deszczową środę. Miałem za sobą ciężki dzień w pracy, a do tego utknąłem w domu, bo nie mogłem się wybrać na trening siłowni bez względu na to, jak bardzo starałem się zmusić do wyjścia. Wszędzie szaro, za oknem studnia, a w lodówce tylko dwa piwa, które wypaliłem piorunem, oglądając jakiś przeciętny serial. Nuda mnie zjadała, ale cóż, nie pierwszy raz.
I wtedy z nudów zacząłem przeglądać telefon. Wiadomo, jak to jest – jedna aplikacja, druga, a później ktoś polecił mi jakąś stronę w zakładce z historią. Przewijam, przewijam, a tu nagle reklama kasyna online. Do tego ta nazwa po prostu wpadła mi w oko, chociaż wcześniej jakoś nie ciągnęło mnie do hazardu. Ale nie chodzi o nazwę – chodzi o nagłą, głupawą chęć sprawdzenia, czy mam szczęście tej nocy. Tak, wiem, to brzmi banalnie, ale dokładnie tak było: siedzisz, nic nie robisz, myślisz „co tam, zaryzykuję dwadzieścia złotych, i tak nie kupię już nic ciekawego na allegro"".
No więc zarejestrowałem się na jednej z tych stron, podobno kiedyś sprawdzonej przez znajomego. Wszedłem, rozejrzałem się, a pierwsze wrażenie było całkiem przyzwoite – kolory, muzyka, wszystko działa bez zawieszek. Wpłaciłem dwie dychy, żeby nie wyjść na zbyt rozrzutnego, i postanowiłem zagrać w ruletkę. Może to stereotyp, ale zawsze wydawała mi się najmniej skomplikowana. I stało się coś śmiesznego: postawiłem, nieco znudzony, na czarne, a tu kuleczka wpada w czerwień. Druga runda – znów czerwień. Już miałem wyjść z frustrą, ale nagle poczułem taki wewnętrzny impuls, żeby obstawić czerwone, bo przecież statystyka musi mi oddać. No i oddała. Wygrałem drobniutką sumę, coś koło trzydziestu złotych, ale emocje były jak przy wyplanej loterii. Od tego momentu zrobiło mi się przyjemnie: w końcu choć raz w życiu trafiłem w dobry dla mnie dzień.
Zacząłem się tedy zastanawiać, czy da się podejść do tego jakoś mądrze. Włączyłem myślenie: przecież to zwykła gra losowa, ale gdyby nie było ludzi, którzy wygrywają, nie byłoby tak wielu chętnych. Poznałem też paru użytkowników na czacie, którzy opowiadali o swoich strategiach – nie o głupim groszku podawaj, tylko o zarządzaniu budżetem. I wtedy właśnie przypomniałem sobie, że gdzieś kiedyś czytałem o stronie, o której już wspominałem –
vavada – i to wtedy postanowiłemśmiało spróbować tam jeszcze raz, tym razem z małym planem. Okazało się, że to całkiem sprytne odwrócenie uwagi od codziennych spraw, a przyjemne nerwy, które pojawiają się w trakcie gry, potrafią dać kopa do dalszych działań. Nie chcę nikomu wmówić, że to sposób na bogactwo, bo to bzdura. Ale potraktowanie tego jako formy rozrywki – dokładnie tak, jak traktuje się wieczór w pubie albo seans filmowy – daje fajny balans.
Po tych pierwszych doświadczeniach mój problem ze środy zniknął, a ja dostałem frajdę. Przez kolejne wieczory zacząłem przeznaczać godzinkę, nie więcej, na granie w proste sloty, a czasem w kości. I wiecie co? Największa wygrana w tym czasie to było około 250 złotych, natomiast drobne porażki nie robiły na mnie wrażenia, bo zawsze stawiałem z góry zaplanowaną kwotę, która nie mogła napsuć mi życia. Tak poznałem ludzi, którzy robią to samo. Jeden facet opowiadał, że dzięki takiej dyscyplinie nie grywa wcale, a gdy przychodzi weekend, woli wypłacić wygraną i zaprosić rodzinę na pizzę. Brzmi śmiesznie? Może, ale to naprawdę daje satysfakcję.
Ostatecznie postanowiłem zostać fanem takiej formy relaksu. Polubiłem tę adrenalinę, ale nie pozwalam jej sobą rządzić. Wiem, że mam skłonność do przesady, dlatego trzymam się reguły: trzy małe gry w tygodniu, maksymalnie 50 zł jednorazowo, i zawsze z myślą, że ta kwota jest już stracona. Jeżeli wygram, to super, od razu wypłacam większość, a drobną część zostawiam na kolejną grę. Kiedy przypadkiem słyszę, że ktoś mówi, że hazard to zło, nie dyskutuję, ale w duchu myślę: wszystko zależy od podejścia i od tego, czy samemu umie się rządzić swoimi pieniędzmi.
Minął miesiąc, a ja z perspektywy czasu widzę, że to była jedna z lepszych decyzji w tym żałosnym okresie jesieni. Bo w sumie co jest złego w tym, że raz na jakiś czas rzucisz kośćmi i poczujesz przyjemne łaskotanie w brzuchu, a przy odrobinie szczęścia dostaniesz nawet trochę gotówki na przyjemności? Ważne, by mieć w tym umiar. Dzięki tej platformie, do której wróciłem kilka razy, zrozumiałem, że wcale nie chodzi o obsesję, tylko o umiejętność cieszenia się chwilą. Nawet te małe wygrane potrafią dać tak samo dużo frajdy jak wielkie stawki, może nawet trochę więcej, bo człowiek nie stresuje się o stratę.
Dziś mogę powiedzieć, że wyciągnąłem z tego pewną naukę. Nie powiem, że nie zdarzyło mi się wyjść z pustym portfelem, ale w zawsze tylko wtedy, gdy łamałem własne zasady. Gdy trzymam się planu, a do gry wchodzę wyłącznie wtedy, gdy faktycznie mam na to ochotę i jestem w miarę zrelaksowany, to nawet przegrana nie popsuje mi nastroju. Co najwyżej myślę: „no trudno, następna okazja"". Szczerze polecam zastanowienie się nad tym, że w wirtualnym kasynie nie zawsze chodzi o wielkie pieniądze. Czasami to naprawdę czysta zabawa, która dobrze uzupełnia ten szary, nudny tydzień. I chyba o to właśnie chodzi – o znalezienie czegoś, co dodaje trochę rumieńców, nie rujnując przy tym ani życia, ani konta. Tak już zostało i wcale się tego nie wstydzę.