Jestem studentką. Trzeci rok psychologii, wieczne braki kasy, życie z jednego stypendium na drugie. Mieszkam w akademiku na dwuosobowym pokoju, dzielę łazienkę z całym piętrem, a lodówkę z dziewczynami, które podbierają mi jogurty. Standard. Do kasyna nigdy bym nie poszła – to nie w moim stylu. Wolę książki, herbatę i spacery. Ale pewnej nocy, kiedy nie mogłam spać, a do egzaminu z neurobiologii zostały trzy dni, coś we mnie pękło.
Była pierwsza w nocy. Współlokatorka już dawno chrapała na górnym łóżku. Ja siedziałam na dole z laptopem na kolanach, próbując wkuwać struktury mózgu, ale nic mi nie wchodziło. Nerwy mnie zżerały. Otworzyłam przeglądarkę, weszłam na jakiegoś Facebooka i w grupie „Studentki w akcji” zobaczyłam post. Ktoś pytał o dodatkowe źródła dochodu. W komentarzach dziewczyna napisała: „Jak chcecie szybkiej kasy, to szukajcie vavada kody – wchodzicie, wpisujecie kod i gracie za darmo. Nie reklamuję hazardu, ale mi raz weszło 300 zł”.
Siedziałam i patrzyłam. Trzysta złotych? To dla mnie majątek. Za trzysta złotych mogłabym kupić podręczniki na następny semestr albo pojechać do rodziców na weekend. Zaczęłam grzebać. Okazało się, że
vavada kody to promocyjne hasła, które dają darmowe spiny lub bonusy bez depozytu. Wystarczy je wpisać przy rejestracji lub w koncie. Znalazłam jednego z jakiegoś bloga o promocjach. Nie wierzyłam, ale pomyślałam: „No dobra, nie mam nic do stracenia”.
Zarejestrowałam się. Zajęło to dosłownie dwie minuty. Email, hasło, klik. I potem to pole z kodem. Wpisałam, wstrzymałam oddech. System potwierdził: „Bonus przyznany”. Dostałam czterdzieści darmowych spinów na automacie z owocami. Żadnej wpłaty, żadnych moich pieniędzy. To było jak loteria – tylko że los na loterii kupujesz za pięć złotych, a tutaj dostałam go za darmo.
Zaczęłam kręcić. Serce waliło mi jak młot. Nie znałam się na tych automatach, więc po prostu klikałam. Większość spinów nic nie dawała. Przy piętnastym – pięć złotych. Przy dwudziestym – dwanaście. Niewiele, ale wciąż coś. Przy trzydziestym pierwszym spinie – nagle trzy siódemki. Ekran eksplodował kolorami. Bonus. Dostałam dodatkowe piętnaście spinów. I wtedy posypały się pieniądze. Nie ogromne, ale jak na biedną studentkę – całkiem realne. Przy ostatnim spinie bonusowym miałam sto czterdzieści złotych.
Siedziałam na łóżku, cisza w pokoju, tylko wentylator w laptopie buczy. Sto czterdzieści złotych. Z niczego. Nie spałam do trzeciej nad ranem, czytając regulamin. Warunki były takie, że te pieniądze trzeba odkręcić, zanim się je wypłaci. Ale nie miałam nic do stracenia – to nie była moja kasa. Więc włączyłam prostą grę, najmniejsze stawki, i powoli, systematycznie, zaczęłam obracać. Po dwóch godzinach – byłam zmęczona, ale wymagania spełnione. Na koncie sto trzydzieści złotych do wypłaty.
Kliknęłam „wypłać”. Poszłam spać o piątej rano. Na egzaminie z neurobiologii ledwo zipiałam, ale zdałam na trzy. A na drugi dzień po południu dostałam przelew. Sto trzydzieści złotych. Weszłam w aplikację banku, zrobiłam zrzut ekranu i wysłałam do mamy z napisem: „Zobacz, co znalazłam”. Mama odpisała: „Córka, nie pakuj się w hazard”. Ale ja się nie pakowałam. Ja tylko wykorzystałam kod.
Potem sprawdziłam, czy są jeszcze inne vavada kody. Okazało się, że tak – ale już nie dla nowych graczy. Były kody na depozyt, na weekendowe bonusy, na urodziny. Wpłaciłam własne pięćdziesiąt złotych – tyle, ile wydaję na pizzę i colę w miesiącu. Dostałam bonus sto procent i kolejny kod na dodatkowe dwadzieścia spinów. Grałam ostrożnie. Tym razem nie szło tak dobrze. Z pięćdziesięciu własnych i bonusu zrobiłam może osiemdziesiąt. Ale i tak byłam na plusie.
Największa wygrana przyszła jednak tydzień później. Znalazłam na forum kod weekendowy – limitowany, tylko dla stałych graczy. Wpisałam go, dostałam piętnaście darmowych spinów na nowej grze z wikingami. Nie spodziewałam się niczego. Przy siódmym spinie – trzy topory. Bonus. Dziesięć spinów z mnożnikiem. Przy ostatnim – walnęło dwieście złotych. W jednej chwili. Siedziałam w akademiku, a moja współlokatorka zapytała: „Co się stało? Dlaczego tak siedzisz?”. Powiedziałam, że dostałam maila od profesora, że kolokwium przesunięte. Nie chciałam tłumaczyć, że właśnie w vavada kody znalazłam skarb.
Przez cały miesiąc uzbierałam w ten sposób prawie czterysta złotych. Nie wygrałam od razu, niepostrzeżenie – jedne kody dawały dwadzieścia, inne trzydzieści, raz jeden dał mi sto. Suma sumarum wystarczyła, żeby kupić wszystkie podręczniki na nowy semestr i jeszcze zostało na dwie wyjścia do kina. Nigdy nie wpłaciłam więcej niż te pierwsze pięćdziesiąt złotych. Grałam tylko na kodach, tylko na bonusach. Żadnego doładowywania konta, żadnego gonienia za przegraną.
Czy polecam? Nie jestem psychologiem jeszcze, ale wiem, że hazard może wciągnąć. Dlatego ja miałam swoje zasady: nigdy więcej niż godzina dziennie, nigdy wpłat z kredytówki, zawsze sprawdzanie, czy kod jest ważny i czy nie ma ukrytych kruczków. Vavada kody były dla mnie jak kupony rabatowe w sklepie – miły dodatek, nie styl życia. Aż do dzisiaj, gdy czasem w nocy nie mogę spać, zamiast scrollować bez sensu, wchodzę na stronę, wpisuję jakiś kod i kręcę kilka spinów. Czasem wygram piętnaście złotych, czasem nic. Ale nawet jak przegram, to przegram tylko czas, nie pieniądze.
Egzamin z neurobiologii zdałam. I chyba nauczyłam się przy okazji czegoś o własnym mózgu: że potrafi powiedzieć „stop”, nawet gdy jest ciekawy, co będzie dalej. I to chyba najważniejsza wygrana.