Grudzień to dla mnie zawsze walka z czasem i portfelem. Pracuję w szkole jako woźny – nie zarabiam dużo, ale lubię to, co robię. Przed świętami zawsze jest jeszcze ciaśniej. Prezenty, pierogi, wizyta u rodziny na drugim końcu Polski. W tym roku doszło jeszcze wycieczka córki na zieloną szkołę. Termin płatności? 20 grudnia. Idealnie.
Niedziela, dwa tygodnie przed Wigilią. Żona poszła z dziećmi do teściowej, ja zostałem sam z psem i rosnącym niepokojem. Usiadłem przy biurku, rozłożyłem rachunki. Brakowało mi trzystu złotych do zamknięcia budżetu. Tylko trzystu. Tyle że trzysta złotych przed świętami to różnica między spokojem a ciągłym liczeniem groszy.
Nie wiedziałem, skąd to wziąć. Dorabiać w weekend? Nie zdążę. Pożyczyć od kogoś? Nie lubię. Siedziałem tak do wieczora, klikając w przeglądarce bez celu. I wtedy, w pasku reklam, zobaczyłem znane mi już gdzieś słowo. Kumpel kiedyś przy piwie mówił, że warto sprawdzić. Wpisałem w wyszukiwarkę: vavadaa.
Strona wyglądała przyjaźnie. Nie nachalnie, nie krzykliwie. Przejrzałem ofertę. Nowi gracze dostawali bonus bez depozytu – darmowe środki na start. Pomyślałem: „Co ja mam do stracenia? Maksymalnie pół godziny życia, które i tak bym zmarnował”.
Zarejestrowałem się. Szybki e-mail, hasło, potwierdzenie. Wszystko zajęło mi może pięć minut. Bonus pojawił się na koncie od razu. Kilkadziesiąt złotych w darmowych spinach. Bez wkładu własnego.
Zacząłem kręcić. Bez wielkich nadziei. Jakiś automat z klejnotami i magicznymi symbolami. Pierwsze spiny – nic. Pomyślałem: „No tak, typowe”. Ale kręciłem dalej. Przy szóstym spinie małe trafienie – 12 złotych. Przy dwunastym – 8. Zero emocji.
Aż do osiemnastego spina.
Bębny nagle zwolniły. Zatrzymały się z idealnym kliknięciem. Trzy złote maski, potem czwarta. Ekran zrobił się cały pomarańczowy. Dźwięk? Długi, przeciągły dzwonek. Licznik salda poleciał w górę jak rakieta.
Najpierw 140 złotych. Potem 280. Potem 510. Zatrzymało się na 760 złotych.
Zamknąłem oczy. Otworzyłem. Kwota była nadal tam. Nie ruszałem się przez dobre dwadzieścia sekund. Pies spojrzał na mnie, bo przestałem go głaskać. Wziąłem głęboki oddech.
Wiedziałem, że to bonus, więc są warunki. Nie spanikowałem. Włączyłem prosty automat – żadnych dodatkowych funkcji, żadnych ryzykownych zakładów. Postawiłem małe stawki, po 1-2 złote. Grałem systematycznie, jakbym rozwiązywał sudoku. Ani razu nie dałem się skusić na większy zakład.
Po godzinie spełniłem warunki. Wypłaciłem 620 złotych. Resztę zostawiłem na koncie, żeby nie kusić losu.
Zadzwoniłem do żony. Mówię: „Słuchaj, znalazłem dodatkową robotę na kilka godzin. Prezenty kupimy bez stresu”. Nie skłamałem – przecież to też była praca. Cierpliwość i samokontrola to też wysiłek.
Za wygrane kupiłem córce wymarzony tablet do nauki. Żonie – album o afrykańskich krajobrazach, o którym marzyła od lata. Sobie? Nic. Ale jak patrzyłem na te prezenty pod choinką, czułem coś lepszego niż własny prezent. Spokój.
Od tamtej pory
vavadaa gości u mnie okazjonalnie. Raz na dwa, trzy tygodnie. Wchodzę tam tylko, gdy jestem w dobrym humorze i nie potrzebuję pieniędzy. Zawsze z limitem. Zawsze dla rozrywki, nie dla ratowania budżetu.
Ten grudniowy wieczór nauczył mnie, że nawet w największym dołku może trafić się promyk światła. Ale pod warunkiem, że nie będziesz chciwy. Gdybym wtedy postawił wszystko na kolejny spin, pewnie skończyłbym z niczym. A tak – dostałem lekcję i prezenty w jednym.
Dziś, gdy ktoś pyta mnie o hazard, mówię: „Możesz spróbować, ale tylko na darmowym bonusie. I tylko raz”. Bo ten jeden raz może odmienić tydzień. Nie życie. Tydzień. I to wystarczy.
A córka do dziś nie wie, skąd wziął się jej tablet. Uśmiecha się, gdy rysuje na nim swoje kotki. I ja się uśmiecham. Bo wiem, że czasem wystarczy niedzielny wieczór, odrobina ryzyka i vavadaa z bonusem, żeby styczeń nie był miesiącem wyrzeczeń. Niech żyją święta. I niech żyje spokojna głowa.