Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [golf mk2] Wybuchające akumulatory problem z prądem
PostWysłany: Czw 09 Sie, 2012 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 339555
Auto: Jetta A2
Witam,temat mało śmieszny i uniemożliwiający użytkowanie auta...
Tuż po zakupie auta zauważyłem problemy z prądem,podczas jazdy co jakiś czas zauważalnie podświetlenie licznika zaczynało na moment dużo mocniej świecić,to moje 5 mk2 z kolei i nigdy nie widziałem w tych autach żeby podświetlenie świeciło tak mocno i intensywnie,za mocniejszym podświetleniem licznika idzie też dużo intensywniejsze świecenie świateł mijania,zupełnie tak jak bym zapalał długie,mija kilka chwil i ustaje jednak powtarza się bez przerwy,najczęściej przy 2,5k obrotów.
Jeździłem tak jakiś czas,auto mam stosunkowo niedługo,dużo też nim nie jeździłem więc nie badałem tematu aż do czasu aż otworzyłem maskę i zauważyłem że wszystko jest w elektrolicie a w akumulatorze wywaliło korki,wszystko się wylało...na szczęście przytopiły się tylko leciutko jakieś pojedyńcze kostki,wszystko sprawdziłem,nic się nie zwiera,wyczyściłem na ile mogłem wszystko z elektrolitu,wsadziłem drugi akumulator i przejechałem zostawić auto na podwórku,dosłownie 7 km.
No i powtórka z rozrywki,znowu wszystko wylało...wsadziłem następny aku,odpaliłem auto i zauważalnie słyszałem jak aku zaczyna aż syczeć,szybko wszystko rozłączyłem i tak teraz stoi...
Takie jaja zaczęły się jak pęk mi pasek klinowy od altka,założyłem nowy,wszystko naciągnąłem no i bach...
Na samym początku po kupnie auta paliły mi się również manetki od kierunków ale to ze względu na to że jedna była ułamana i w pewnej pozycji coś musiało się zwierać,wymieniłem na inne sprawne i temat zniknął,przeglądałem wiązki pod kierownicą i nie zauważyłem żadnych przepalonych wiązek czy czegokolwiek innego co mogłoby mnie niepokoić.
Poprzedni właścicel twierdził że należy wymienić altek bo ten już głośno chodzi,widać także ślady po wymianie regulatora napięcia,on sam jest strasznie gorący już po chwili pracy auta ale nie wydaje mi się żeby to altek miał wpływ na taką zworę...
Pacjent jetta a2 US 1.8 RV automat,proszę o pomoc...

prosze zapoznać sie z regulaminem i UŻYWAC PRZEDROSTKÓW !!
turpik

Profil    339555

Temat postu: Re: [golf mk2] Wybuchające akumulatory problem z prądem
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 8234490
Auto: mk2 tdi++, quattro
ile laduje ci alternator?? jaki jest pobor pradu w spoczynku ??

Profil    8234490

VW Maniak
VW Maniak
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4985237
Auto: 3BG AVF+
Na początek sprawdź ładowanie. Może alternator przeładowuje i gotuje się elektrolit.

Profil    4985237

VW User
VW User
Awatar użytkownika

Wiem,chłopaki na regionalnym też już mi to podpowiadali,pomierzę napięcia i dam znać,dzieki za odzew.

Profil    339555

PostWysłany: Sob 11 Sie, 2012 
VW Zone Older
VW Zone Older

Gadu-Gadu: 0
Auto: Golf MK2
Mi sie wydaje ze to nie tyle altek co regulator napiecia zle dziala

PostWysłany: Pon 13 Sie, 2012 
VW Zone Papla
VW Zone Papla
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: Polo 6n2/Jetta
Zdecydowanie cos nie tak z alternatorem i regulatorem napięcia. To nie jest normalny obiaw że alternator po chwili pracy robi się ciepły . możeliwe ze ejst uszkodzona TRIODA zależy jaki masz alternator. Robię w tym na co dzień jak cos moge go zdiagnozować i zregenerować w dobrej kasie.

ps: bardzo często zdarza się że nowy regulator jest wadliwy. A jak z diada na zegarach po przekręceniu zapłonu swieci ciagłym swiatłem czy od czasu do czasu mrugnie??

Było 6N
Była Borówka
viewtopic.php?f=98&t=52443&view=unread#unread
Jest 6N2
viewtopic.php?f=98&t=86458&hilit=polo+by+rumak
Jest Jetta
viewtopic.php?f=98&t=100154

PostWysłany: Śro 15 Sie, 2012 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

lukasz5oo napisał(a):
Zdecydowanie cos nie tak z alternatorem i regulatorem napięcia. To nie jest normalny obiaw że alternator po chwili pracy robi się ciepły . możeliwe ze ejst uszkodzona TRIODA zależy jaki masz alternator. Robię w tym na co dzień jak cos moge go zdiagnozować i zregenerować w dobrej kasie.

ps: bardzo często zdarza się że nowy regulator jest wadliwy. A jak z diada na zegarach po przekręceniu zapłonu swieci ciagłym swiatłem czy od czasu do czasu mrugnie??

Hejka,odnośnie regeneracji będę się odzywał bo właśnie miałem kogoś szukać.
Co do mrugania,po przekręceniu zapłonu świeci ciągłym światłem,objaw pojawia się tak jak pisałem podczas jazdy przy określonych obrotach.

Profil    339555

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 7 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość