Witam
Zacznę od początku. Został wstawiony silnik ABF. Poprzednio siedział w golfie 2 to w celu działania obrotomierza został pociągnięty DODATKOWY kabel do licznika z cewki. Nie było nic cięte ale nie dam sobie ręki uciąć że żaden kabel się przy swapie nie złamał. Żeby obrotek działał w mk3 to sygnał musi iść z ECU z pinu 22. No ale nie działa to.
zrobiłem kilka testów:
1) Podłączyłem obrotek na krótko do dziurki numer 1 na cewce zapłonowej. Obroty są ale licznik skacze jak głupi. Najpierw pokazuje normalnie a po chwili podskakuje o 200 i wraca. Silnik w tym czasie pracuje normalnie - nie podskakują mu obroty.
A tutaj filmik jak działa licznik po podłączeniu do cewki:
http://www.youtube.com/watch?v=RIglsVPX ... e=youtu.be2) Podłączyłem na krótko pod pin 22 komputera ABF - zero reakcji. Na kablu jest napięcie bo mierzyłem miernikiem. Nie rozumiem czemu na krótko też nie działa.
Pytanie mam takie czy coś jeszcze musi prażyć by ten sygnał z ecu szedł do licznika?
Licznik jest od wersji 8v (AGG) jak coś. Ale nie powinno to mieć raczej znaczenia.
////////////
Mam jeszcze takie przemyślenie że skoro na pinie 22 jest napięcie a ja przy liczniku odizolowałem kabel od obrotka i tam podłączyłem sygnał od cewki to w zasadzie zmostkowałem 22 z cewką i może przez to licznik dostawał aizheimera?