Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 1 z 1 [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: [mk3] Problem ze stacyjka?
PostWysłany: Pią 09 Sty, 2009 
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 4393273
Auto: Leon 5F ST FR
Mam pewien problem, sam nie wiem czy zwiazany ze stacyjka czy moze z czyms innym... zaczelo sie od radia... podpialem je pod fabryczne kostki i wszystko bylo ok.... przez kilka dni, nagle radio sie wylaczylo i zero oznak zycia. Dodam tylko ze dzialalo jak auto bylo na chodzie lub mialo kluczyk w stacyjce... wiadomo o co biega ;) W ten sam dzien co przestalo dzialac radio... otwieram drzwi (auto mialo wlaczony silnik) i zaczyna mi buczec ten bzyczek od swiatel :o a przeciez zawsze tylko buczal jak nie bylo kluczyka w stacyjce... od razu skojarzylem to z radiem... No i sie nie pomylilem, jak mocniej docisnie sie kluczyk to radio dziala i nie ma dzwieku ze swiatla sa zapalone przy wlaczonym silniku, ale jak auto normalnie chodzi to niestety radio nie dziala no i buczy mi to cos jak drzwi otworze... :<

pytanie... co to moze byc? stacyjka? rozebralem ja... podociskalem wszystkie wtyczki, ale nie pomoglo... nie wiem co wiecej moge zrobic bo nie chce czegos spier@#%#$%. Jak macie jakies pomysly to chetnie wyslucham ;)

Profil    4393273

Temat postu:
PostWysłany: Sob 10 Sty, 2009 
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: MK III
hmm... na moje to masz zwarcie na kostce stacyjki a dokładnie to chyba w niej samej... możesz mieć tak ,ze kostka z zewnątrz wygląda normalnie jak gdyby nigdy nic ;)
a w rzeczywistości masz popalone kanały w środku , tzn nie ma przerw między stykami ...
to jest właśnie częste w golfach II i III ,że upalają się te kostki , a jak temu zapobiec ...
poprostu możesz zastosować przekaźnik jak to większość ... może być chyba nawet zwtkły przekaźnik od światek dla jasności ;)
tylko musisz wiedzieć gdzie masz wejścia oraz wyjścia z niego ;)

p.s pierw wymień tą kostke stacyjki i zobacz jaka będzie poprawa ;)

Temat postu:
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 8234490
Auto: mk2 tdi++, quattro
Witam
przepalajaca sie stacyjka to czesty przypadek w mk3. najlepiej byloby kupic nowa stacyjke i wymienic tylko wklad ze starej jezeli nie chcesz tego robic to bedziesz musial zastosowac przekaznik tak jak mowi kolega xxxsobociakxxx albo przerobic radio zeby gralo bez kluczyka w stacyjce

PozdraVWiam

Profil    8234490

Temat postu:
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

co do tego radia to opcja jest bardzo prosta trzeba tylko jeden kabelek zmostkować z tego co pamietam gdy robiłem u ojca w vectrze to był czerwony + żółty ;) wiec chyba u Cb też tak powinno być ... chyba ,ze masz jakaś WYJĄTKOWĄ instalacje hehe

Temat postu:
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

nie radze mostkowac tych kabli tylko jeden obciac i polaczyc dwa pozostale. jak to zmostkujesz to prad pojawi sie w ukladzie gdzie prad pojawia sie po stacyjce co nie zawsze jest mile widziane. a jakie masz radyjko bo moze bedzie mozna zrobic to na przejsciowce dolaczonej do radia ??

Profil    8234490

Temat postu:
VW Master
VW Master
Awatar użytkownika

nie , no ja tak zmostkowałem w oplu i poważnie ...radio wcześniej działało tylko na zapłonie ;( .. a teraz działa normalnie bez kluczyka i nie ma żadnego problemu turpik

Temat postu:
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

radio bedzie dzialac po zmostkowaniu ale prad bedzie przechodzil dalej co moze wywolac prace innych urzadzen ktore sie wlaczaja po "stacyjce" w oplu vectrze moze sie wlaczyc wyswietlacz na konsoli glownej ale zegarek takze nie wiem czy to dobre rozwiazanie.

tu jest widok gniazd ISO trzeba polaczyc styk 4 i 7 i podlaczyc pod niego stale zasilanie +12
trzeba sprawdzic probowka gdzie jest stale zasilanie +12 w kostce

Image

Profil    8234490

Temat postu:
PostWysłany: Nie 11 Sty, 2009 
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

turpik napisał(a):
najlepiej byloby kupic nowa stacyjke i wymienic tylko wklad ze starej

no to tak zrobie... ma byc dobrze, a nie zrobione byle jezdzilo...

turpik napisał(a):
przerobic radio zeby gralo bez kluczyka w stacyjce

radio tez przerobie, ale tym tez sie musze zajac bo strasznie nie lubie jak w aucie cos jest niesprawne... poza tym wkurza mnie dzwiek tego brzeczyka jak mam auto zapalone i swiatla wlaczone.

ogolnie to interesuje mnie najbardziej jak zrobic ta stacyjke... bo to ze po zlaczeniu kabli czerwonego i zoltego bedzie grac to wiem ;) w mk2 tak zrobilem... ale widze ze tez sa "bezpieczniejsze" sposoby...

turpik napisał(a):
trzeba polaczyc styk 4 i 7 i podlaczyc pod niego stale zasilanie +12
trzeba sprawdzic probowka gdzie jest stale zasilanie +12 w kostce

mozesz opisac tak najprosciej jak sie da... dla laika jak to zrobic

Profil    4393273

Temat postu:
PostWysłany: Pon 12 Sty, 2009 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

a jakie masz radio?? bo jak inne jak fabryczne to moze taki zabieg mozna wykonac bezinwazyjnie w fabryczna instalacje :) jak masz niefabryczne radio z dodatkowa wiazka przejsciowka z ISO na wtyk ori radia to zazwyczaj mozna tam zamienic kolejnosc kabli i powinno chodzic bez stacyjki.

Jak masz fabryczne albo bez wiazki to musisz najpier sprawdzic gdzie masz stały +. Prawdopodobnie bedzie to kabel czerwony i bedzie to zlacze nr 7 ale lepiej sprawdzic probowka. Z jednej strony probowki masz kabelek ktory podlaczasz do masy auta (przyczepic krokodylka do metalowego nie izolowanego kawalka auta) a z drugiej strony kolec z zaroweczka ktorym dodykasz zlacze nr 7 i jezeli sie zapali zaroweczka bez kluczykow w stacyjce to znaczy ze tam jest stale zasilanie +12 a jak sie nie zapali to przykladasz do 4 i tam sie powinno zapalic. Teraz musisz przeciac ten kabel na ktorym NIE bylo zasialania +12 bez kluczyka. Koniec ktory wychodzi od strony auta izolujesz a ten ktory zostal przy kostce mostkujesz z tym na ktorym bylo napiecie bez stacyjki. Najlepiej te przewody polutowac i zaizolowac a jak nie masz dostepu do tego urzadzenia to ladnie skrecic ze soba i zaizolowac ewentualnie skrecic na kostki laczeniowe.

PozdraVWiam

Profil    8234490

Temat postu:
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

turpik napisał(a):
a jakie masz radio??

pioneer deh-1120mp

Profil    4393273

Temat postu:
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

jak masz pionka to ma on wiazke przejsciowke to wystarczy ze przepniesz kable zołty do czerwonego albo odwrotnie ( w wiazce przy zoltym albo czerwonym kablu powinna byc dodatkowa rozdzielka na kablu do ktorego mozna przepiac kable) i powinno chodzic bez stacyjki

Profil    8234490

Temat postu:
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

dobra to teraz mi powiedzcie co w tej stacyjce musze pozmieniac... jakies schematy fotki? albo chociaz dobrze rozpisane :)

Profil    4393273

Temat postu:
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

takie cos znalazlem
Image

PozdraVWiam ;)

Profil    8234490

Temat postu:
PostWysłany: Śro 14 Sty, 2009 
VW Zone Mod
VW Zone Mod
Awatar użytkownika

turpik napisał(a):
jak masz pionka to ma on wiazke przejsciowke to wystarczy ze przepniesz kable zołty do czerwonego albo odwrotnie ( w wiazce przy zoltym albo czerwonym kablu powinna byc dodatkowa rozdzielka na kablu do ktorego mozna przepiac kable)

nie pomoglo :D

Profil    4393273

Temat postu:
PostWysłany: Czw 15 Sty, 2009 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

to sprobuj przepiac kabel czerwony do zoltego (ale nie zamieniac kolejnoscia tylko doczepic) albo odwrotnie do tych odstajacych przewodow od nich

Profil    8234490

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 1 z 1 [ 15 posty(ów) ] 

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości