Zobacz posty bez odpowiedzi | Zobacz aktywne tematy

Strona 11 z 30 [ 437 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 30  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: [passat B4 1.9 TDI] Mrówka Zet sisiona
PostWysłany: Pią 01 Lip, 2011 
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 19370238
Auto: Passat B4 - Mrówka ZET, Sharan Sport
Dzięki Jackowi_Ignorkowi dziś przymierzyłem dystanse do Mrówki.

Obecnie:

Tył - 20mm

Image

Image

Założone 25mm

Image

Image

Przód - bez dystansu

Image

Image

Po założeniu dystansu 10mm

Image

Image

Image

Wnioski?
Moim zdaniem to i tak za mało. Jak już zmieniać, to porządnie. Na tył spokojnie 30mm powinno wejść, na przód 12-15mm. Szkoda mi już kasy na takie dystanse, zwłaszcza, że na tył chociaż powinny być przykręcane. Temat więc odpuszczam, bo na wiosnę i tak będzie inne koło ( a jak zdążę, inny pojazd :D) o innych parametrach. Dystanse więc mi się nie przydadzą. Chyba, że gdzieś znajdę tanie używki lub ktoś chce się zamienić ;)

Profil    19370238

PostWysłany: Wto 05 Lip, 2011 
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Ostatnio troszkę ogarnąłem nowe wnętrze:

Przed:

Image

Image

Image

Po:

Image

Image

Image

Image

Dziś trochę zacząłem ogarniać wnętrze. Wiedziałem, że znajdę jakieś dziury, wiedziałem nawet, że jedna będzie pod pasażerem, bo korek wyleciał. Kwestia tylko, czy będzie coś jeszcze i w jakim stanie. No i jest...

(sorry za zdjęcia z telefonu, żona ma aparat na urlopie u rodzinki ;) )

Image

Image

Takie coś znalazłem na tylnym błotniku - skąd to wgniecenie...

Image

Image

Pod kierowcą było najgorzej - to już jest wyskubane przeze mnie, dziura nie była na wylot. Ale już jest <12>

Image

Image

Image

Trochę tego było...

Image

Image

Teraz dziurki Mrówki sobie schną <12> a ja zajmę się tylną częścią wnętrza, bo tam cisza i spokój, więc można działać :)

I lepsze zdjęcia:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Z grubsza to ogarnąłem, bo syf był straszny.

Image

Image

Image

Potem zabrałem się za montaż nowego wnętrza, na razie tylko bagażnik. Założyłem wszystkie plastiki, osłona klapy docięta pod 3 stop. Plastiki jeszcze do ogarnięcia, muszę kupić coś dobrego do czyszczenia ;)

Jest kontrast, który chciałem mieć :)

Image

Image

Image

I na koniec dnia poraz kolejny pękło mocowanie teleskopa tylnej klapy. Ile razy ja już tak miałem, nie wiem, dlaczego tak się dzieje....

Profil    19370238

VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 1236083
Auto: MK4 R32@3.6 FSI
Allroad @ 1.9 TDI PD+
Jak na Passata B4 to strasznie zjedzony jest :/

VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Kuman napisał(a):
Jak na Passata B4 to strasznie zjedzony jest :/
Wiem :( choć wiem też, że większe problemy ludzie mieli. Choć to nie jest wytłumaczenie. Niestety mój passat ma problem z korozją - podłoga, doły drzwi... nie jest dobrze, a można trafić na pewno lepsze egzemplarze.

Profil    19370238

VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 1236083
Auto: MK4 R32@3.6 FSI
Allroad @ 1.9 TDI PD+
Pauli USA też był zjedzony, szczególnie jeden kielich i doły drzwi ale podłoga była bez żadnej korozji. A taką fajną budę miałem za grosze... No nic działaj, da się to jeszcze uratować ale widać ktoś zaniedbał sporo czasu temu konserwacje.

VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Te wszystkie dziury ja porobiłem - to się wszystko trzymało, od zewnątrz nie było tego widać, ale jak wszystko wytargałem z wnętrza i zacząłem pchać paluchy, to się zaczęło. Ehh, na prawdę czasem żałuję, że akurat ten egzemplarz kupiłem, ale trudno, teraz trzeba działać.

Znajomy już ugadany na piątek, więc ja do piątku zajmę się pierdołami i kosmetologią, w piątek łatanie, a potem składanie wnętrza.

Profil    19370238

PostWysłany: Śro 06 Lip, 2011 
VW Zone Older
VW Zone Older
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 0
Auto: audi a4 b5
Ładnie go zjadło,dobrze,że się za to zabrałeś.Ja się boje ruszać swojego :ała:
Dystans ładnie wypchnął koła tylko moim zdaniem pod czop to jednak lepsze rozwiązanie a mieścisz się w granicach 150zł.

PostWysłany: Śro 06 Lip, 2011 
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Wajsik napisał(a):
.Ja się boje ruszać swojego :ała:

To lepiej zaglądnij ;) zdjęcia mówią wszystko ;)

Wajsik napisał(a):
Dystans ładnie wypchnął koła tylko moim zdaniem pod czop to jednak lepsze rozwiązanie a mieścisz się w granicach 150zł.

Pewnie tak, ale na razie szkoda mi każdej złotówki wydanej na cokolwiek związanego z tym kołem.

Profil    19370238

PostWysłany: Pon 11 Lip, 2011 
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Kiedy czekałem na spawanie podłogi, działałem troszkę w innych dziedzinach. . Prawie dwie godziny zeszło na jako takie ogarnięcie tylnej lewej szyby, czyli w drzwiach uszkodzonych przez kuriera. Wiecznie z nimi są problemy. Jak będzie jakiś grosz, to kupię inne, ale to już sam pojadę po nie. Trzeba było "udrożnić" miejsce w szynach. Uszczelki się pozawijały, szyny krzywe... masakra... ałaa ale działa.

Zrobiłem sobie też zapalniczkę - na wyjazd, do podpięcia lodówki. Miejsce nie przypadkowe - chciałem bliżej oparcia, ale stwierdziłem, że gdybym kiedyś chciał dać głośniki.... i dałem bliżej klapy. Pooglądałem zapalniczkę i chyba ją potnę i zrobię z niej samą zaślepkę.

Image

Image

Image

Wstawiłem jeszcze "nowe" krańcówki - stan idealny.

Image

Ogarnąłem też tylną prawą szybę, bo gdzieś przerywało na słupku, wyregulowałem wszystkie zawiasy w drzwiach, klamki i zamki, czyli same drobiazgi :)

W piątek po 7 rano zameldowałem się w Mikołowie. Cel był prosty i klarowny - pozbyć się wiatru między palcami u stóp niee Powyciągałem wszystko z auta i można było przystąpić do pracy. A pracował głównie rabes - wielkie dzięki za poświęcony czas piwko i za naprawę padaki ;)

W trakcie prac:

Image

Image

Później malowanie antykorozją, a na następny dzień coś uszczelniającego ;)

Image

Image

Zaspawane zostały 3 odpowietrzniki, czy jak to się tam zwie, dziura pod nogami kierowcy i dziura w lewym progu.

Kolejny dzień przerwy i można było coś już zakładać we wnętrzu, bo głośno było jak w czołgu :-D

Image

Image

Image

Dawno temu założone lampki :)

Image

Image

W tunelu jeszcze nie ma założonego cd-boxa, dywaniki są jeszcze stare - czarne, ale będą szare dedykowane do Mrówy ;)
kilka elementów będzie pomalowanych - plastik pod lewarkiem, zaślepki podłokietnika, zaślepki szyn w bagażniku, plastiki na szynach foteli. Mieszki ręcznego i gałki biegów będą szare.

W międzyczasie, kiedy wnętrze jeszcze nie było złożone, a wszystko sobie schło, miałem wymienić osuszacz. Pojechałem do serwisu, odessaliśmy czynnik ( po ponad miesiącu jest ile było, czy szczelny układ). Zdjąłem zderzak i zacząłem prace. Niestety nie było mi dane zamontować nowego osuszacza :( okazało się, że daaawno nikt go nie zmieniał. Węże były tak zakamienione, że kiedy po ok. dwóch godzinach udało się je odkręcić, okazało się, że już ich nie przykręcę, bo... nie ma gwintu, wszystko się zerwało :( układ mimo skręcenia (liczyłem, że może to będzie trzymać) oczywiście nieszczelny i cały weekend, w który akurat sporo jeździłem z ludźmi, przejechałem bez klimy :(

Image

Przywiozłem sobie jeszcze jeden gadżet ;)

Image

A w niedzielę, przed wyjazdem do domu, kilka zdjęć z jednym z moich ulubionych aktorów <12>

Image

Image

Image

Image

Jest też Mimi :D

Image

Image

Image

Image

Image

Profil    19370238

PostWysłany: Nie 24 Lip, 2011 
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Kilka zdjęć z VagoVWiska 2011 - moich, na "znalezione w sieci" jeszcze sobie nie zasłużyłem niee Może za rok...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Profil    19370238

VW Maniak
VW Maniak

Gadu-Gadu: 5582495
Auto: passat b3
sision
ja Cie podziwiam jesteś normalnie niestrudzony :)
technicznie bardzo konsekwentnie ogaraniasz tego paska,
teraz przydałyby sie jakieś "tuningi" :)
przede wszystkim lepsze koło ;)

pozdro

Profil    5582495

VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

hehe, niestrudzony to jest ten samochód, że wiecznie coś mu nie pasuje niee ale dzięki za dobre słowo ;)

Nowe koło jest w planie na nowy sezon, będzie 17' skręcane i szersze. To połączone od razu ze swapem hamulców na 288 przód i tarcze tył, bo mam bębny, a jak się uda, to od razu fotele nowe. Teraz wyjeżdżam i po prostu nie mogę wydawać kasy na takie sprawy ;)

Profil    19370238

PostWysłany: Wto 30 Sie, 2011 
VW Zone Master
VW Zone Master
Awatar użytkownika

Czas na chyba ostatni aktual w tym roku :)

Trochę ostatnio podziałałem przy aucie. Mam nadzieję, że odwdzięczy się bezawaryjną jazdą. Nie wszystko, co bym chciał, zdążyłem teraz zrobić, ale i tak sporo się udało.

Może najpierw wizualnie, bo tu tylko drobnostki.

Pojawiły się wlepy na bocznych szybach:

Image

Kupiłem oryginalny bagażnik VW montowany na reling.

Image

Image

Świetny jest, nawet dość cichy przy większych prędkościach. Fajnie wykonany, ori gumowe podkładki. Niby nic, ale bardzo się cieszę z tego zakupu.

Kupiłem nowiutkie obrysy:

Image

Dlaczego nowe? bo zapłaciłem 200zł z oprawkami na miejscu, za nowe fanty. Używki były w takich cenach, że z wysyłką zaoszczędziłbym kilka zł. Nie ma to najmniejszego sensu. Obrysy będą przerobione. Póki co nie są, bo nie miałem czasu, więc i zdjęcia nie ma ;)

I najważniejsze - zrobiłem wszystkie zaprawki na nowo, na spokojnie, powoli i delikatnie. Wyszły dużo ładniej, a po przepolerowaniu prawie ich nie widać. To musi na jakiś czas wystarczyć. Docelowo muszę się zastanowić, co dalej, bo nawet jeśli ten passat będzie serią, to chcę, aby był bardzo dobrą serią. Więc nie wiem, czy malować elementy, czy szukać dobrych używek. Lewe drzwi tył i przód na pewno wymienię, bo są za mocno poobijane od idiotów na parkingach. Pod światło wygląda to okropnie...

Poprawiłem też troszkę zderzak. Było tak: (sorry za stare zdjęcie :D)

Image

a potem:

Image

Image

Troszkę pobawiłem się wnętrzem, choć też nie tak, jakbym chciał. Pomalowałem kilka plastików na szaro, (listwy w klapie, plastik pod mieszkiem zmiany biegów, zaślepki podłokietnika oraz spinki tapicerki klapy) choć będę chciał mieć je ori szare, jednak łatwo nie jest je znaleźć... Wróciły też lampki w klapę, które były za czasów czarnego wnętrza. A lampki nad drzwiami pasażerów pomalowałem na jasny szary, zbliżony do alcantry, która jest wyraźnie jaśniejsza od ori plastików. Kilka zdjęć:

Image

Image

Image

Image

Na żywo nie ma takiej różnicy odcieni w stosunku do ori szarego.

Image

Image

Wrócił cd-box, który został podświetlony. Niestety nie mam zdjęcia. Wróciły też lampki podświetlające nogi pasażerów z tyłu, które leżały od czasu zakładania szarego wnętrza.

Kupiłem nowe, szare dywany. Grubość 10mm. Są super i mimo tego, że są jasne, na prawdę dobrze się trzymają.

Image

Dokupiłem dwa plastiki na szyny foteli, które trafią na szyny, na których VW oryginalnie montował tylko krótkie zaślepki.

Image

A teraz technicznie:

Czujnik temperatury cieczy poleciał w siną dal, bo kłamał skubany o ponad 30 stopni. Na jego miejsce wpadł ori VW.
Wymieniłem uszczelkę pompy vacum.
Wymieniłem wszystkie bolce w słupkach na nowe. Nie żałuję, bo drzwi idealnie się zamykają. Poprawiłem również wszystkie szpary i teraz są równo.

Image

Zdjąłem i wyczyściłem wszystkie odmy:

Image

Wymieniłem wszystkie węże podciśnienia na nowe. Wszystkie są czarne, a poniżej stare węże:

Image

Przy okazji kupowania węży klimy do osuszacza (o tym pisałem wcześniej), wyrwałem brakującą gumę trzymającą puchę filtra:

Image

Węże klimy kupiłem za 3 podejściem. Teraz klima śmiga, układ szczelny. Mrozi niesamowicie. Osuszacz jest oczywiście nowy. Układ poskładany na nowych uszczelkach z ASO.

Image

Image

Ostatnio wybrałem się na sprawdzenie wibracji pod podłogą i cóż... kolejne złotówki poleciały. Nowy środkowy tłumik, katalizator wycięty i wstawiona prosta rura.

Image

Image

Image

W między czasie wymieniłem też magiel.

Dziś doszła kolejna paczka:

Olej, wszystkie filtry, tuleje tylnej belki i spryskiwacz tylnej szyby :D

Image

A jutro jeszcze, żeby nie nudziło się nikomu, alternator jedzie do regeneracji :D

Poza w/w jeszcze kilka drobiazgów dotarło:

nowa blenda z B3 jako podstawa nowego pomysłu. Obecna blenda z resztą jest brzydka, a ostatnio zaczęła pękać. Doszły też nowe lifty klapy i jeden dodatkowy pod maskę. Będzie on zastępował lifty, bo mam dość nierównej maski.

Image

Żeby troszkę bardziej zadbać o polerowane elementy, kupiłem taki kosmetyk :)

Image

I ostatni mod - z dzisiaj, z przymusu trochę...

Image

Image

I zdjęcie całości :D

Image

Chyba tyle. Jest jeszcze masa drobiazgów, jak wyważenie kół (tak na wszelki wypadek), poprawienie parującego kierunkowskazu, poprawienie masy w lewej soczewce, bo już zdążyła zaśniedzieć i lampa nie świeciła i wiele wiele innych pierdół, których już nawet nie pamiętam...

Teraz, o ile auto pozwoli, pozostaje zbierać fundusze na nowy sezon. Raczej nie kupię do wiosny drugiego auta, z resztą nie spieszy mi się, więc obecne auto na razie zostaje na gwincie i będę robił to, co potem sobie mogę zabrać do nowego nabytku. Główny cel na wiosnę to nowe koła i nowe fotele + obszycie wszystkiego na szaro. Poszukiwania koła już rozpoczęte :) Jak chcecie, trzymajcie kciuki, jak nie chcecie, też dobrze, będę miał motywację większą :D póki co muszę ułożyć kilka kwestii, więc znikam na jakiś czas :)

Pozdro :)

Profil    19370238

PostWysłany: Śro 31 Sie, 2011 
VW User
VW User
Awatar użytkownika

Gadu-Gadu: 10179148
Auto: Mk II 1.6 TDi & Passat B4 1.9 TDi
wlepy pasuja do golfa z 85 r a nie do paska z 95 r a tak to jest ladnie mega sporo pracy kasy i serca wlozone w piecownie :ok:

PostWysłany: Śro 31 Sie, 2011 
VW Maniak
VW Maniak

Gadu-Gadu: 5582495
Auto: passat b3
Image

-"Tato, gdzie klucz od gwintu? I zbieraj kasę na nowe koła!"

;) ;) :ok: :ok:

Profil    5582495

• Klikając w reklamę wspierasz funkcjonowanie naszego forum!

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
     Strona 11 z 30 [ 437 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 30  Następna

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość